maandag 4 juli 2011

Groenten en kruiden.

Zo, daar ben ik weer. Weer een hoop gerommeld vandaag. Eerst even over vorige week....over die broccoli met een rups in de pan. De broccoli die er nog stond werd wel erg groot, en ik had besloten om 3 grote eraf te halen en in te vriezen. In zout water gelegd om te kijken of er rupsen in zaten, ja hoor stuk of 15 maar! Toen opnieuw in een bak water met zout en een poos laten staan. Nu maar 4 rupsen. toen had ik zoiets van, nou ik ga de kook er overheen doen en in de vriezer ermee. Ik dacht, als er nu nog rupsen in zitten word ik gek. En ja hoor, brocolli afgegoten en daar dreven er nog een paar. Toen maar eens zo`n roosje opengepulkt, kreemig, daar zaten nog hele families! Yuk....de kliko in. De volgende dag heb ik alle kool eruit getrokken en weggedaan. Het stond echt veel te dicht op elkaar, was luilekkerland voor die beestjes. Ze konden zo overlopen van brocolli, naar bloemkool en vandaar naar de witte kool. Kolen gaan dus in de toekomst naar het stuk tuin wat ik wil huren, en dan zet ik ze een heel eind uit elkaar! Dus ik heb nu een heel leeg vlak, wat zo goed als leeg zal blijven tot de boerenkoolplanten erin kunnen. Die heb ik van de week voorgezaaid in bakken. Een voordeel met boerenkool, ik weet al hoe groot die worden, en het zijn losse bladeren, spoel je eventuele rupsen zo af! Vandaag de peulen ook eruit getrokken, die waren " op" . Wil ik volgend jaar weer, erg leuke groente, mooie witte bloemen, en lekkere peulen. De bonen die tegen de zijkanten stonden krijgen nu alle ruimte om te groeien en voor boontjes te zorgen. Verder heb ik een stukje pluksla eruit getrokken en er nieuwe in gezaaid, zodra die opkomt mag het andere stukje eruit en ook daar weer nieuwe zaaien straks. Zo blijf ik een beetje sla houden. Ook heb ik vandaag de koolraap plantjes uit het platte kasje verzet naar de plek van de peulen. Ik denk niet dat ze dat leuk vonden, ze liggen nog steeds treurig plat. Afwachten. De spruitkool ook verzet naar het nu lege kolenveldje, stuk uit elkaar, want ook deze dingen worden flink groot. Ook witlof gezaaid, dat is een verhaal apart, maar ik heb me goed ingelezen, dus ik heb alle hoop dat dat gaat lukken. Daar maak ik nog wel een apart verhaal van zodra het boven de grond is. ( kan effe duren) De afgelopen dagen ook nog mini kropjes sla gezaaid, en little gem, ook een sla soort, beetje knapperig en wat zoetig van smaak. Gisteren is vrindin Bep gezellig langs geweest. In ruil voor wat anders tuinderigs bracht ze voor me mee: een rode peperplant, basilicum, citroenmelisse, dragon , rozemarijn en dillezaad. EN..een supergaaf tijdschrift met de naam: FRESH, een erg leuk blad met veel info over moestuinieren in het groot of klein, maar ook allerlei leuke gerechten met je zelfgekweekte groenten en kruiden. Echt een blad voor mensen die een moestuintje hebben of er een willen. In het blad stonden ook allerlei dingen die je met rode pepers kan doen. Sambal maken bv. En de pepers drogen....en tja, ik had net zo`n plant gekregen met wel 15 pepers eraan.....en ik zag het al helemaal voor me, gezellig zo`n bos rode pepers aan een touwtje aan de balk in mijn bijkeuken....dus: KNIP!!!! Sorry Bep! Hahahaha......kon ze toch niet alle 15 gelijk opeten. De plant is nog steeds erg leuk met 5 rode pepertjes en ik zag ook een nieuwe eraan komen, dus komt helemaal goed. Als de pepers gedroogd zijn kun je ze in een leuke doorzichtige pot bewaren. Of verpulveren en de poeder in diezelfde leuke pot bewaren. Ga ik ook nog bosjes kruiden aan de balk hangen om te drogen. Vorige week mijn aardappeltjes geoogst. Was niet zoveel, een kilo. Maar wel heel lekker. Gisteren gewassen, in stukken gesneden. Bakplaat ingevet met olijfolie en er een door midden gesneden teentje knoflook over gewreven. aardappeltjes erop, zeezout en verse rozemarijn. dan besprenkelen met nog wat olijfolie en 30 min in de oven op 220 graden! Lekker!!! Ooit...op dat stukje grond wil ik wel meer aardappels. Nou, ik ga een paar foto`s bij dit stukkie plakken. Tot later!

3 opmerkingen:

  1. ja lekker, die piepers in de oven, doe ik ook altijd.
    doe altijd eerst een vel bakpapier, dan wordt de bakplaat niet zo vies.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die beestjes die je er gratis bij krijgt is één van de redenen dat ik nog nooit een moestuin begonnen ben, daar ben ik zo vies van, brrrr...
    De andere is dat ik denk dat het heel veel werk is, of valt dat wel mee? Die pepers zien er heerlijk uit, misschien dat ik met zoiets moet beginnen en andere groenten waar niet zoveel insekten op af komen, courgette en paprika's misschien?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi!
    Wat leuk om te lezen, je blog. Ik heb voor het eerst aardappels in m'n tuin, een Franse soort: Chérie's. Maar met broccoli wacht ik nog maar even ;-)

    BeantwoordenVerwijderen