maandag 25 juni 2012

FRUITLEER!

Afgelopen weekend leuk gespeeld met aardbeien. Had zo`n 900 gram meegenomen vanaf de tuin. Had op internet en het forum al een en ander gelezen over fruitleer, hoe te maken enz.  Fruitleer moet je een beetje zien als van die zure snoep matjes. Maar dan niet zuur, deze zijn van 100 % fruit en wat suiker.

Ik heb de aardbeitjes schoongemaakt en tot moes gekookt. De moes in een vergiet met daarin kaasdoek heel de nacht laten uitlekken. Van het sap kun je jam of siroop maken, ik heb siroop gemaakt. De prut die in het kaasdoek zat daar heb ik wat suiker doorheen geroerd en toen op een bakplaat op bakpapier uitgesmeerd met de achterkant van een lepel. Je moet het zo uitsmeren dat je nog net het papier er niet doorheen ziet. En toen in de heteluchtoven in zo`n 2,5-3 uur gedroogd op 70 graden. Wel in stappen van een half uurtje. Dus steeds na een half uur de oven uitgezet, deur op een kier, zodat het vocht weg kan, en dan als het afgekoeld is herhalen. Het was een probeersel, maar het is zowaar gelukt! Ga het zeker nog een  keer doen, straks ook met bramen, maar dan in wat grotere hoeveelheden! Groetjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen