woensdag 2 april 2014

Het gaat hard...

Hallo,

Zo, weer een stukje over de tuintjes. Het gaat hard met dit mooie weer. Het eerste gedeelte van de tuin ziet er goed uit. nog twee vakken , degene die onder zeil lagen, omspitten en dan is het eerste stuk klaar. Tenminste....er komt vanzelf weer onkruid, maar ik kan goed merken dat ik er vaker ben en dus meer kan doen, = beter bijhouden. De gezaaide wortels, raapjes en bosuitjes komen op. Ook de spinazie staat boven de grond. Frambozen gaan groeien, kapucijners, tuinbonen en sugarsnaps heb ik vandaag bij gezaaid en er een vitrage overheen gegooid. Deze drie, en de erwten waren lekker aangevreten door slakken denk ik. Dus bij gezaaid en afgedekt in de hoop dat de planten het gaan redden. Ook de erwten bij gezaaid, of eigenlijk opnieuw vrees ik. Ik denk dat de vogels of zo die gepikt hebben. hier en daar staat een aangevreten plantje, maar de rest van de erwten was niet meer terug te vinden. Vandaag ook die bietenplantjes in de tuin geplant, twee soorten, gewone ronde en de langwerpige cylindra,s. Thuis heb ik pastinaak voor gezaaid, en in de tuin gelijk in de volle grond. eens kijken wat handiger is. ik wil graag pastinaak, vorig jaar niet goed gelukt. Een gedeelte ga ik in het tuintje hierachter zetten. Zo ook winterwortel en wat winterprei. Als we zo,n winter hebben als afgelopen jaar, dan kan dat spul gewoon in de grond blijven en hoef je het niet op te slaan of in te vriezen. 

Vorige week heeft Jos de bonenstokken vast neergezet. Duurt nog even voordat de bonen de grond in gaan, maar dan staan de stokken maar vast. Vorige week zijn ook de eerste aardappelen de grond in gegaan, Frieslanders. Ook een aantal andere soorten piepers, maar kleine hoeveelheden, gewoon om te proberen. Waren leuke ruiltjes met een aantal forum leden. Ben benieuwd. Ook wat bloemkool plantjes neergezet, 6 stuks gekochte plantjes. Had ze zelf gezaaid, maar dat werd ( weer) niks. ik ben geloof ik niet zo goed met kolen. Heb de soorten al drastisch geminderd, maar dan nog krijg ik ze uit zaad niet echt groot. Vanmiddag optimistisch spruiten en spitskool voor gezaaid, afwachten. Spruiten zijn wel gelukt de laatste keren. 

En nu het leukste op dit moment in de tuin....ik ontdekte van de week de eerste echte asperges! Groene asperges, gewoon in mijn eigen tuin. Vorig jaar de volwassen planten gekocht, en daar zou dit jaar de oogst van beginnen. En dat is dus ook zo, maar dat had ik nog niet verwacht. Vind het helemaal leuk, en zoals het er nu een paar dagen later uitziet, dan eet ik volgend weekend asperges uit eigen tuin! 
De zelf gezaaide aspergeplanten staan op een ander plekje in de tuin. In heb er een berg zand op gegooid in de hoop dat ik daar witte asperges krijg. ( ik probeer maar wat! ;-) ze zitten in hun derde jaar, dus zou er een klein beetje van mogen oogsten dit jaar, en dan vanaf volgend jaar gewoon oogsten. Ben heel benieuw, voor alsnog ben ik super blij met de groene asperges. 

Waar ik ook blij mee ben zijn de gipskruid planten die ik op de plantjes markt in Utrecht heb gekocht. Vorige week naar de stoffenmarkt daar geweest, een aantal lappen gekocht om zelf wat shirts van te naaien. Goedkope lapjes...om te oefenen. en dus die plantjes. Het gipskruid zal leuk zijn bij mijn andere snijbloemen. 

Vanwege het mooie weer heb ik ook maar gauw mijn kussens voor buiten afgemaakt. Volgende project word o.a. een vliegengordijn! Groeten van mij, tot de volgende keer!
3 opmerkingen:

 1. Nou nou wat ziet het er allemaal weer mooi uit, maar ff compliment voor Jos zo mooi die bonenstaken hahaha jajaja word je weer ff aan het werk gezet maar straks wel lekkere boontjes uit eigen tuin. Goh joh leuk die groene asperges begrijp dat je daar blij van word. Maar ook van het weer zie ik wel goh wil ik ook !!! en je kussens ja dat zijn plaatjes echt wel. Nou de aankomende week ff geen tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga ook wel een paar keer per week naar de tuin, al is het maar voor een half uurtje, wel makkelijk bijhouden dan. Mijn raapjes doen erg weinig, vrees dat ik oud zaad opgestuurd heb gekregen. Heerlijk die asperges, ik heb geen vast stukje tuin dus dat kan niet bij mij, anders deed ik dat zeker ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, asperges uit eigen tuin zijn heerlijk en erg makkelijk want het zijn vaste planten dus die hoef je niet elk jaar weer te zaaien.

  Als je witte asperges wil dan zal je ze helemaal moeten bedekken met aarde/zand anders worden ze groen. Nu vind ik zelf de groene het lekkerst, maar smaken verschillen.

  groetjes,

  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen