dinsdag 1 juli 2014

Gaat goed en gaat soms fout!H

Hallo!

Tja, en dan kom je op een dag op de tuin, dan blijken de asperge planten vol te zitten met de larfjes van de asperge kever, heel de takken vreten ze kaal. En heeft een rabarber en een dahlia zwarte luis, en niet zo`n klein beetje ook. Dan haal je de rest van de capucijners eruit die ook helemaal geel zijn geworden, en zie je dat de sugarsnaps ook geel worden. Dan hangen je koolplanten er een beetje bij, blijkt knolvoet in te zitten. dus alle broccoli en wat groene kool planten verwijderd en afgevoerd. En als je dan van de in het najaar geplante frambozen stekken  6 dode planten moet verwijderen, dan ben je effe niet blij! 

Maar goed, de planten met beestjes zijn inmiddels behandeld met een vriendelijk goedje,  van de week nog een behandeling geven. En dan maar kijken wat wel goed gaat. De pastinaak, bieten , prei, bloemkolen, witte kool en koolraap staan er nog goed bij. Ook de inmiddels geplante boerenkool, spruiten en palmkool gaan goed. Die staan op het aardappelvak, de piepers zijn inmiddels geoogst. Wat was dat weer leuk om te doen! Ook van de apartere piepertjes had iik een klein beetje oogst. leuk om de smaken te vergelijken.  De pompoen beginnen eindelijk te groeien. Bleven lang rechtopstaande planten , maar ze gaan nu door de tuin slingeren. ( LEUK!) Courgetteplant lijkt het ook goed te doen, hoewel de eerste twee courgetjes afgevallen zijn. dus nog geen oogst daarvan. De bonen soorten pikken het allemaal goed op en vooral de snijbonen weten hun weg naar boven langs de stokken vanzelf te vinden. Knolvenkel groeit goed. Zal dochterlief blij mee zijn. Ik lust het wel, en vind het mooie planten, maar blijf het een aparte smaak vinden. 

Alle knofloken zijn geoogst, een paar staan op de foto, de andere 20 ofzo hangen in de bijkeuken te drogen. Ze moesten er helaas uit, vanwege roest. Wat hebben die moestuinplanten toch een hoop ziektes en plagen. Is het het een niet dan is het het ander!

Vorige week donderdag hebben we de kersen geplukt. We gingen op pad met een heel grote bak, leek wat overdreven, maar er zaten er meer aan dan we dachten, we hadden wel drie bakken, samen zo`n 6 kilo. Ze zijn al bijna op! Weggegeven natuurlijk, een kleine kilo kersen op siroop gezet, lekker voor later. Er ligt nog een pond in de koelkast om morgen een toetje mee te maken. ( clafoutis) 
De kersen zijn erg lekker. Ze zijn zoals je ziet dus niet paars. Ben inmiddels achter de soortnaam, Napoleon. Die zijn dus geel met rood. Vruchtvlees is dus ook geel. Volgend seizoen er aan denken om weer op tijd de boom in te pakken, zodat je de oogst zelf mag houden! 

Verder van de rode en groene kruisbessen  samen met witte druiven een lekker jammetje gemaakt. Van de rode en zwarte bessen limonade siroop gemaakt, en jawel, het is siroop geworden, en geen jam! 

Vandaag nog wat kruiden gedroogd in het droog apparaat, oregano, dragon, tijm, rozemarijn en basilicum . Na het drogen de takjes er tussenuit gehaald, en de staafmixer erdoor. zo krijg je een potje mooi fijne kruidenmix! 

Alle groentes staan nu zo ongeveer wel op de tuin. Deze week alleen de winterprei, en roodlof nog een plekje geven. En ik heb nog gauw augurken gezaaid, zijn al kleine plantje, maar moeten nog even voordat ze de grond in gaan. Dus nu is het eigenlijk alleen nog de tuin onderhouden, en laten groeien. En oogsten natuurlijk...en verwerken....en opeten. Wat is het toch leuk, een tuin. Soms groeit het me wel eens boven het hoofd, maar zou het niet willen missen! Groetjes. 
3 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal om te lezen, en inderdaad...ik denk ook wel eens...wat nu weer...ziekte hier, beestjes daar....maar ja al met al blijft het leuk om te doen. Wat een prachtige knoflook zeg, mooie kersen en leuke soorten aardappelen, die linksboven heb ik denk ik dezelfde....zitten bij mij nog in de grond....over 2 weken, na mijn vakantie mogen ze eruit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er gaat altijd wel eens wat mis...maar je hebt al met al toch wel een geweldig mooie oogst!!

  Groetjes Thea

  Doortjes Moestuin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als ik dit zo lees, begint het bij mij echt te kriebelen... was het al heel lang van plan, maar heb geen verstand van een nederlandse groentetuin, Zuid-afrikaanse en Braziliaanse gaan me beter af :)

  BeantwoordenVerwijderen