zondag 17 mei 2015

De grote tuin.

Zo, even weer een berichtje, wilde ik al een paar dagen doen, maar kwam er weer niet van! Afgelopen dinsdag was ik een lange morgen op de tuin. Samen met mijn tuinvriendinnetje! Die heel hard werkt op mijn tuin, soms zelfs als ik er zelf niet ben! En die hulp scheelt enorm. Volgens mij heeft mijn tuin er nog niet eerder zo goed bijgestaan, er is nog steeds genoeg te doen altijd, maar ik heb nu vaker gewoon een behoorlijk nette tuin!  
Ik heb nog niet alles in bakken. En moet daar nu weer effe mee wachten, want er moet gezaaid en geplant worden. De bonen stokken staan, komende week wil ik alle bonen gaan leggen. Droogbonen, spercibonen, en snijbonen. Wat staat er nu op de tuin of is gezaaid? Bloemkool, witte kool, rode kool, spitskool, broccoli en wat koolrabi planten. Wortels staan boven, uien, sjalotten , tuinbonen en prei ook. Knofloken staan er al sinds oktober en lijken heel goed te gaan. Er staan wat bietjes, rode en gele, en ook nog bieten gezaaid, evenals pastinaak, en mais. 
De artisjokplantjes zijn ook geplant. Heb er twee gekregen, en twee gekocht. Verschillende soorten zijn het. Ze staan met zijn tweetjes in een bak. Kan ik van de winter mooi stro in die bak leggen, en er een plaat voor zetten voor de kou. En dan hopen dat ze zo de winter doorkomen. Wat de bloemen betreft, de chrysanten die ik van de winter uit de tuin gehaald heb, en van het voorjaar weer terug doen het goed. Worden grotere planten dan vorig jaar zo te zien. De annemoonknolletjes daar zijn er maar twee van opgekomen, jammer. De fresias zijn daarentegen allemaal opgekomen, heel benieuwd naar! 

De dahlia's kwamen maar niet op, ik had er een hard hoofd in. Afgelopen winter in de grond laten zitten, wel afgedekt, maar toch. En dan...op een dag, zie je wat groens verschijnen...yes! Ze komen op. Niet allemaal...er zijn er echt wel een stuk of vijf doodgegaan. Maar, van een tuinvriendin weer nieuwe knollen gekregen, en die zitten al in de grond. De asperges geven steeds maar weer asperges...lekker hoor! Nu een paar dagen niet geweest, waarschijnlijk morgen weer, kan ik waarschijnlijk weer wat meenemen!,

Komende week gaan de pompoenen en de courgettes de tuin in. Altijd spannend, maar het moet een keer!  Het stuk waar ze moeten komen is afgelopen week omgespit, en ik heb karton tegen het onkruid onder de aarde liggen, kijken of dat een beetje helpt! 

Ook de augurken gaan de tuin in, heb ook wat rekjes waar ze tegen aan kunnen groeien, dus weer iets beter georganiseerd dan vorige jaren. Hopen op een leuke oogst! 

Oja, en ik heb tegenwoordig mijn tuinbroek aan op de tuin. Hahaha! Kost me doordat ik altijd op mijn knieen zit teveel spijkerbroeken. En ik had tenslotte een mooie gehad toen ik 50 werd!  Laat hem gewoon op de tuin liggen, en trek hem over mijn kleding aan. Nou eens kijken of ik de foto's er tussen kan plaatsen! Groetjes en tot de volgende keer! 


1 opmerking:

  1. Ziet en prima uit bij jou, ik heb afgelopen week de courgettes en pompoenen uitgeplant ze doen het goed, de meloenen mogen nog een weekje wachten. Haha leuke foto in de kruiwagen!!

    BeantwoordenVerwijderen