zondag 6 november 2016

De achtertuin, kweeperen en poep!

Hallo,

Vorige week met de achtertuin bezig geweest. Die is winterklaar of zoiets nu. Ik heb hem zo klaar gemaakt, dat de ruimte er nu is tegen de schutting aan voor een plastic muurkasje, welke ik van een vriendin heb gekregen. Kasje komt links naast mijn kleine kasje. Ik zal het kasje gaan gebruiken voor de opkweek van plantjes, maar ook om er iets van tomaatjes in te kweken ofzo. Nog even zien wat handig is. 
In de tuin komen verder wat van de houten bakken die ik op de grote tuin had.  Zal een keurig tuintje worden denk ik. Onder het afdakje staan nu mijn tuinspullen, als deze in het voorjaar weer weg zijn komen daar weer de tomaten. De planten die je nog ziet staan zijn wat winterbloemkolen en spitskolen. D boerenkoolplant zou een spitskool moeten zijn.....ik hoop door de bloemkool af te dekken als het vriest dat ik van het voorjaar heuse bloemkolen kan oogsten. 


Zo grappig, die aardbeitjes zijn nu dus gewoon helemaal rood, aardbeitjes in November dat heb ik echt nog nooit gehad! 😊

Ook vorig weekend lekker met kweeperen gespeeld. Gekregen van Jet,  een lieve moestuin vriendin. Ze komen helemaal uit Frankrijk!  Van de helft van de kweeperen heb ik gelei gemaakt, dat is wat ik eigenlijk altijd er van maak, al was het alleen al voor de prachtige kleur. Nu op aanraden van Jet ook jam gemaakt, en dat is toch ook wel erg lekker! Kleinzoon Noa word er heel blij van! En wij ook! 
En dan gisteren. Gisteren kwam de koeiepoep die we via het moestuin complex gezamelijk besteld hadden. Ik had een kuub besteld. Ehhhhh...da's best veel. Nou, kan ikzelf dus echt geen kruiwagen vol met poep rijden....na een kruiwagen zouden mijn armpjes het niet meer doen. Dus dat heeft manlief gedaan.....een heel werk. De poep was vooraan de weg  gestort, en wij zitten met de tuin een behoorlijk end naar achteren. Maar het is gelukt, 10 kruiwagens vol met mooie vette mest! Ik heb een en ander verdeeld. Gelijk de rabarber over gezet op een laag mest.  In alle vakken ligt een boel, behalve die met de fruitstruiken, die ga ik nog bijmesten, er ligt ook een hoop van zo'n drie kruiwagens in de hoek voor later gebruik. Tjonge, wat zal mijn groente het goed gaan doen komend seizoen! Blij mee. 


De tuin die weggaat is nu ook echt weg. De nieuwe mensen zijn vandaag begonnen met spitten. Het enige wat ik nog doen moet op dat stuk tuin is mijn boerenkool oogsten. 
Zoals het er nu naar uitziet ben ik dus eigenlijk hartstikke winterklaar. Een goed en tevreden gevoel. 
Gisteren ook nog de laatste framboosjes op mijn tuin geplukt. Ik las op het forum van iemand die de frambozen op witte wijnazijn zet, en dan na twee weken zeeft. Je houd dan mooie roze frambozenazijn over. Dat heb ik dus ook nog maar even snel gedaan. Over twee weken maar eens kijken of dat gelukt is. 

Al met al was het een mooi seizoen, heb nu alweer zin in volgend jaar! Tot later!

4 opmerkingen:

 1. Goh wat ziet het er netjes uit echt winter klaar alleen nu de winter nog ! Misschien kunnen we eind van de maand ff kijken. Hopen op een mooi en vruchtbaar tuin jaar de volgende ronde. Kusssss

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig geweest. Wat een werk zeg, al die kruiwagens met mest.... Maar volgend seizoen heb je er profijt van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. fijn dat alles al zo mooi klaar is, zover ben ik nog niet, maar ik heb nog tijd.....ik hoop ook dat we binnenkort mest krijgen, fijn als die voor de winter erop ligt he!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb iets niet goed gedaan met het veranderen van mijn oude blognaam, de Fruittuin werkt niet meer en is nu geworden: https://moestuintjeaandedommel.blogspot.nl/
  hoop je daar eens te zien :)

  groetjes Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen