zaterdag 22 april 2017

De kleine tuin en vorst.

De kleine tuin gaat goed.....hoewel ook hier nog niet veel eetbaars.  Het zal nu toch ook eens goed weer moeten worden. 
De vorst van afgelopen week was niet leuk. Sommige van mijn medetuinders hebben toch wel veel schade aan vooral fruit en noten bomen. Zo zonde.  Ik heb hier achter twee appelboompjes, beide heb ik twee nachten ingepakt in fleece dekentjes. Het lijkt te zijn goed gegaan.  Wel wat zaaisels en wat zomergoed wat ik al in potten had zitten hebben het loodje gelegd.  Ook de hortensia in de voortuin heeft bruin blad, maar die komt daar wel doorheen denk ik. Op de grote tuin is de mooie bloesem van vorige week in de kers nu bruine bloesem of al afgevallen. Of dat nou zo hoort...of dat het vorst schade is, ik zou het niet weten, de tijd zal het leren. 

De bak achter gaat goed. Er staan nu wat sla soorten in, wortels zijn gezaaid, pastinaak gezaaid. De sjalotten zijn goed opgekomen. In de tuin zelf komt de wilde spinazie en de meiraapjes op. Onder de vitrage is voor de tweede keer pluksla gezaaid, maar er lijkt weinig te gebeuren in die bak. De peultjes komen op maar heel erg in etappes....er staan al grotere plantjes, maar ook kleintjes, en er zou nog meer moeten opkomen.  Wat het goed doet is de knoflook en gewone bieslook, de kruidvenkel, en ook de dropplant komt weer op. Gisteren ook nog een boel rode uitjes geplant in het tuintje. Zowel hier achter als op de grote tuin gaat het vol worden! 
De potten met potgrond voor de paprika's enzo staan al klaar: 

Zaaisels


Oregano en roomse kervel.


De braam achter groeit ook weer veel belovend! 

Dan nog even over de grote tuin. Vandaag een uurtje of 4 geweest. Ik zou even de dahlia's in de grond stoppen, en dan kijken wat ik ging doen. 
Kom ik op de tuin ligt mijn mooie tentje van de vorige update op zijn kop een vak verder.....dat gaat dus niet goed op de grote tuin. Ik denk dat hij vrij vlot al weggewaaid is, want de kooltjes die eronder stonden zagen bleekjes van de koud/ vorst. Mijn humeur daalde gelijk naar nul ongeveer.  Maar goed, effe slikken, het tentje netjes afgebroken en bij elkaar gebonden, hoes opgevouwen, en netjes in een grote tas gedaan. Ben de dahlia's gaan poten, en daarna een tunneltje gemaakt over de kooltjes. Dan maar zonder tentje. 
Daarna de strook achter de fruitstruiken, daar waar het onkruid, vooral enorme pollen gras heel erg was...zowat kniehoog. Doorgezet en de strook ziet er nu zo uit: 

Helemaal happy mee. 
En gelijk maar vitrage over de fruitstruiken gedaan, wat niet mee viel met de wind vandaag en dan in je eentje! Maar het is gelukt. Hihi....ik zal overigens blij zijn als die vitrage zo eind juni als er geoogst is weer af kan, want ik heb nu het gevoel dat ik midden tussen de vitrage en netjes zit...beetje een voliere ofzo. Ik weet dat afdekken bij veel dingen nodig is, maar mooi vind ik het echt niet. Ik had ook nog vitrage over de wortels, maar die heb ik verwijderd.....bijna heel de tuin onder doek.....het moet maar zo hoor. Om de wortelvlieg op afstand te houden staat er behalve wortel, ook een berg uien, knoflook en prei in dat vak. Dat zou toch een beetje moeten helpen. En anders.....dan maar weinig wortel. 
Hier en daar nog onkruid verwijderd en ik kan nu zeggen dat ik gewoon lekker bij ben op de grote tuin! Jippie! 
Morgen nog  even grasmaaien, en dan kan het wel weer even. 
Duimen jullie even dat er geen nachtvorst meer komt? Groetjes. 

2 opmerkingen:

  1. Ziet er allemaal weer net(jes)��uit. En om nu te zeggen geen vorst hoop met je mee. Maar t 24 uur journaal laat iets anders weten. Maar zoals alle jaren met jou tuintjes gaat het goed komen. T is de liefde die je er in stopt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn als je "bij" bent op de tuin he, ik moet morgen nog 2 bedden opschonen en dan ben ik ook "bij", haha,heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen