zaterdag 9 september 2017

Oogst en seizoen.

Tjonge wat slecht bijgehouden weer mijn seizoen! 
Terwijl het toch een erg leuk seizoen is! Ik denk zelfs het leukste seizoen sinds ik begonnen ben.
Niet eens omdat alles geweldig lukt, maar ik heb eigenlijk wel van alles wat kunnen oogsten!  Behalve dan de zomer en winterprei, de sjalotten, knoflook en uien. Prei rot weg waar je bij staat, zowel hier achter als op de grote tuin. Echt gewoon weg....ik heb 40 winterprei planten gezet....misschien dat ik er twee groot krijg....
En de uien en sjalotten...ook die wilden niet, de uien deden het niet allmaal. En wat het wel deed werd niet groter dan een sjalot. En de slalotten waren dus nog kleiner. Maar goed....wie het kleine niet eert...

Rode kool, bloemkool en koolrabi hebben het goed gedaan. Erg blij mee. De kool die ik hier achter heb gezet word voortdurend belaagd, of daar nog een en ander van geoogst kan worden is afwachten. 
Winterwortels in de bak groeien eindelijk! 

Pastinaak, en knolseldrij lijken het, in ieder geval bovengronds, ook te doen.
De andijvie in de bak ook, maar d palmkool heeft ook erg veel last van rupsen en slakken. Hoop dat dat nu wat minder word. Voorlopig in ieder geval oogst voor komende herfst/ winter maanden.

Wat het erg goed doet in de tuin achter zijn de tomaten. Ik had eigenwijs toch weer het teveel aan tomatenplanten buiten het afdak gezet....en die werden dus ook ziek. Gelijk verwijderd. Ik vreesdé voor de rest van de tomaten, maar heb veel kunnen oogsten, vooral van de roma tomaten. Heb veel tomatenprutjes kunnen maken, voor soep of pasta saus, ingemaakt in pot en in de vriezer. 
Afgelopen week lekker tomaten chutney gemaakt en nu op dit moment staat er een pan met ketchup op het fornuis. Lekker hoor.

Wat het nóg beter deed dit seizoen zijn mijn paprika planten. Ik had vrij veel planten, en ook wat planten met wat paprikas die een wat dunner wandje hebben. Die wilde ik gebruiken voor paprika poeder. En dat is gelukt.

Inmiddels nog een potje erbij gemaakt. Voor onszelf dus en voor beide kinderen. 
Maar ik heb nog veeeeel meer paprika! Ik heb al een boel gebruikt, een gedeelte in de vriezer en er hangt nog een boel te kleuren.
Zo leuk al die kleurtjes. Had ook chocolade paprika, die was zo prachtig mooi bruin. Toch komt die volgend seizoen niet terug. Vind de kleur prachtig maar niet in gerechten...het oog wil ook wat! 
In ieder geval volgend seizoen weer veel paprika's. Ik vind ze gewoon leuk! En vrolijk in mijn achtertuin.

Achter staat ook een kalebas....vanzelf opgekomen...wel drie ofzo. Op een onhandige plek. Een plantje laten  staan, de rest weggehaald. Het ding groeit inmiddels mijn pruimenboom in, maar heeft wel al acht kalebassen gegeven....zo leuk. En nu komt er weer een plant op.....met andere kalebassen....ik laat ook die nu maar gaan, word toch al wat leger achter, maar waar die dingen vandaan komen? 
Kadootje zullen we maar zeggen! 
Nunog wat plaatjes van de tomaten! 
Mooi he? 
Ik ga deze update even plaatsen, en dan komt er gelijk een update achteraan over de grote tuin! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten